Следвайте Гласове в Той беше златното момче на криптопазарите. Преди малко

...
Следвайте Гласове в Той беше златното момче на криптопазарите. Преди малко
Коментари Харесай

Възходът и падението на един криптомилиардер

Следвайте " Гласове " в 
Той беше " златното момче " на криптопазарите. Преди малко повече от година, когато още не беше навършил 30 години, " Форбс " дефинира персоналното му положение на 26,5 милиарда $. При това насъбрано за по-малко от пет години по време на бурния подем на пазарите на криптоактиви. Определящ се самичък като " Белият рицар " на криптопазарите, той заделяше милиарди за щедрост и финансираше политици и акции в Съединени американски щати.

Година по-късно " Кралят на криптото ", прочут в криптосредите като SBF, се намира зад решетките на Бахамите и чака да бъде екстрадиран в Съединени американски щати, с цел да бъде съден за машинация в изключително огромни размери и пране на пари. Основаната от него криптоборса Еф Ти Екс (FTX) се сгромоляса трагично през ноември и нанесе на вложителите си загуби за милиарди долари. Самият той може да остане зад решетките до края на живота си.
Светкавичен напредък и още по-бързо проваляне - това е Сам Банкман-Фрайд.
Той има шанса да се роди през 1992 година със " сребърна лъжичка " в устата, в кампуса на университета Станфорд, където неговите родители - Барбара Фрайд и Джоузеф Банкман, преподават право. Завършва елитно учебно заведение в Калифорния, а от 2010 година до 2014 година учи в Масачузетския софтуерен институт (МТИ) и приключва като бакалавър по физика със специализация по математика.

Във финансовия свят навлиза през 2013 година, когато стартира да работи в " Джейн стрийт кепитъл " (Jane Street Capital). Компанията е профилирана в търговията с интернационалните борсово-търгувани фондове (ETF). Престоят му там - до 2017 година, му " отваря очите " за финансовите благоприятни условия на цифровите технологии.
През ноември 2017 година той основава, дружно с Тара Мас Оли, лична комерсиална компания - " Аламида рисърч " (Alameda Research), профилирана в интервенциите с криптоактиви, които тогава стартират да набират скорост. Късметът бързо го спохожда, откакто компанията се намесва интензивно в така наречен арбитражна търговия и се възползва от сериозната разлика в цената на биткойна в Япония и Съединени американски щати. През януари 2018 година през " Аламида рисърч " минават по 25 милиона $ на ден. Минимум милион от тях са чиста облага. Към 2021 година Банкман-Фрайд има над 90 на 100 от компанията, а активите й се правят оценка на милиарди. 
Междувременно, през април 2019 година той основава борсата за търговия с криптоактиви Еф Ти Екс (FTX) с централа на Бахамите, която стартира да работи на идващия месец и бързо се трансформира във втората по размер в света, само след " Байненс " (Binance) на Чанпън Чжао. В най-хубавите месеци всекидневно през Еф Ти Екс минават по 10-15 милиарда $. Докато криптопазарът пораства, а регулации липсват няма и проблеми, на пазара има място и за двете компании, както и още доста по-малки играчи.
През ноември 2021 година биткойнът удря тавана си от над 60 000 $, а общият размер на криптопазарите се прави оценка на над 3 трилиона $. Същевременно финансовите органи по света стартират все по-активно да прокарват концепцията, че този " див крипто финансов запад " се нуждае от регулация и последователно стартират да я прокарват. През декември 2021 година Банкман-Фрайд и други значими играчи на криптопазара свидетелстват пред комисията по финанси към американския Конгрес по отношение на нуждата от регулация на пазарите на криптоактиви. Междувременно спадът им към този момент е почнал.
В началото на 2022 година Еф Ти Екс е оценена на 32 милиарда $ и става съвсем толкоз известна, колкото са " Епъл " (Apple) и " Google " (Google). Зала от националната баскетболна лига на Съединени американски щати приема да носи името на компанията, която е рекламирана и от звезди като звездата на американския футбол Том Брейди.
Банкман-Фрайд явно се усеща на върха, тъй като все по-често стартира да споделя с почитателите си в Туитър детайлности от персоналния си живот. Запазена марка става фотография, на която той лежи на легло вид " барбарон " в офиса си на Бахамите до терминалите на чиновниците. " Не мога да дремя, назад в офиса ", написа милиардерът.
В интернет се въртят негови видео изявленията, в които той драговолно споделя по какъв начин е станал милиардер, показва Би Би Си. Всички те са придружени със мощен непряк звук - интензивно кликане на мишка, а очите на Банкман-Фрайд неистово шарят по екрана. От видеата не излиза наяве какво тъкмо се случва, само че той самият разкрива тайната. " Печално прочут съм със пристрастеността си да играя " Лигата на легендите " (League of Legends) по време на телефонни диалози ", туитва Банкман-Фрайд през февруари 2021 година
Интензивната игра най-малко за миг отклонявала мисълта му от ръководството на двете компании, опериращи с милиарди долари, разкрива той в серия от туитове. " Някои хора пият, други залагат, аз играя " Лигата ". Играта му обаче май към този момент е завършила. Поне играта с милиардите.
Проблемите на Еф Ти Екс стартират да изплуват на повърхността едвам тази есен, откакто криптопазарът от дълго време се е свил под трилион $, а биткойнът се бори да трансферира 20 000 $. В уеб страницата " Койндеск " (CoinDesk) се появява известие, че активите на " Аламида рисърч " се базират само на токен на към този момент изпитващата ликвидни проблеми Еф Ти Екс, а не на самостоятелни активи. Твърди се и че " Аламида " е употребила потребителски депозити в криптоборсата за личните си търговски интервенции, написа в. " Уолстрийт джърнъл ".
Крахът идва, откакто противникът " Байненс " (Binance) обществено продава криптотокените FTT, издавани от Еф Ти Екс, с което проблемите на борсата стават обществено притежание. В рамките на няколко седмици през октомври и началото на ноември " Байненс " даже пробва да избави (или пък да потопи) Еф Ти Екс, като оповестява, че обмисля да я купи, само че след това обществено се отхвърля.
Еф Ти Екс афишира банкрут на 11 ноември, откакто несполучливо пробва да набере средства поради проблеми с ликвидността си, подбудени от паническото изтегляне на към 6 милиарда $ от платформата единствено в границите на 72 часа, а Банкман-Фрайд се отдръпва в първокласния си дворец на Бахамите. Загубите за вложителите се правят оценка на милиарди, а това мъчно би останало ненаказано.
На 12 декември някогашният милиардер е арестуван от бахамската полиция по искане на американската прокуратура, а молбата му за освобождение под гаранция е отхвърлена с претекста, че има огромна заплаха да избяга. Банкман-Фрайд ще остане зад решетките най-малко до 8 февруари, когато ще се гледа настояването да бъде експулсиран в Съединени американски щати, с цел да бъде съден.
Прокурорът на Южния окръг на щата Ню Йорк разгласи, че против някогашния милиардер са отправени обвинявания в електронна машинация, незаконен сговор за електронна машинация и пране на пари наред с редица други обвинявания. Ако бъде приет за отговорен, той може да получи 115 години затвор.
 
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
 
13 Дек 20229513 Дек 202285412 Дек 202227010 Дек 2022104608 Дек 202257708 Дек 2022437КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани14 Дек 202219409 Дек 202264908 Дек 202287124 Sep 20223406
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР